POŻAR PODCZAS PRAC POLOWYCH
Wczoraj (09.07.2014) najprawdopodobniej w wyniku nieumyślnego
zaprószenia ognia podczas prowadzonych prac polowych spaleniu uległo 4 hektary pszenicy i 8 hektarów ścierniska.
Straty w wysokości 12 tysięcy złotych poniósł 63 – letni ...
Wczoraj (09.07.2014) najprawdopodobniej w wyniku nieumyślnego
zaprószenia ognia podczas prowadzonych prac polowych spaleniu uległo 4 hektary pszenicy i 8 hektarów ścierniska.
Straty w wysokości 12 tysięcy złotych poniósł 63 – letni mieszkaniec Strzelna.
Policjanci apelują o przestrzeganie podstawowych zasad i przepisów dotyczących
bezpieczeństwa pożarowego.
Każdego roku w okresie letnim gwałtownie wzrasta zagrożenie pożarowe, szczególnie w czasie żniw. Pożary nie tylko są przyczyną ogromnych strat w mieniu rolników. Powstałe zadymienie w pobliżu dróg ogranicza widoczność, stwarzając zagrożenie bezpieczeństwa dla uczestników ruchu lądowego. Wczoraj (09.07.2014) na polu w Rzadkwinie spaliły się 4 hektary pszenicy i 8 hektarów ścierniska po jęczmieniu. Zaistniałe zdarzenie spowodowało straty w wysokości 12 tysięcy złotych na szkodę 63 – letniego mieszkańca Strzelna. Prawdopodobną przyczyną było nieumyślne zaprószenie ognia. Dlatego prowadząc prace polowe należy przestrzegać podstawowych zasad dotyczących bezpieczeństwa pożarowego.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. z 2010 r., Nr 109, poz. 719.) podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych należy:
- stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem;
- stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony, minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5m;
- ustawiać silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej;
- zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier;
- zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu,
- przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nieprzekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nietłukących się naczyniach, w odległości, co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych;
- miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania należy wyposażyć w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.
Palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbiorów palnych płodów rolnych oraz ich transportu jest zabronione.
Używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych jest zabronione.Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy
zachować co najmniej następujące odległości:
- od
budynków wykonanych z materiałów:
- palnych - 30 m,
- niepalnych i o pokryciu co
najmniej trudno zapalnym - 20 m;
- od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
- od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;
- od urządzeń i przewodów linii
elektrycznych wysokiego napięcia - 30
m;
- od lasów i terenów zalesionych
- 100 m;
- między stertami, stogami i
brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m
Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.